>
 
as
Араповски манастир "Св.Неделя" - 8 км Араповският манастир е български православен манастир в Асеновградска духовна околия на Пловдивска епархия на Българската православна църква. Разположен е на около 6 км източно от Асеновград, вдясно от пътя за Първомай. Манастирът е възникнал до древно аязмо (свещh5>година под името". Три пъти бил разрушаван от поробителите, а след това бил възстановяван от родолюбиви българи. Последното възстановяване е станало през 1836 година. Тук често отсядал Апостола на свободата - Васил Левски.
as
Бачковски манастир – 15 км Бачковският манастир е вторият по големина български манастир след Рилския. Бачковската ставропигия, се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България.
as
Мулдавски манастир "Св.Петка" - 4 км Намира се на 4 километра югоизточно от Асеновград в пазвите на Родопа планина. Манастирът "Св. Петка" възниква в края на Второто Българско царство. Той се споменава в асеновградските хроники от 1519-1538 година под името "Св. Параскева". Три пъти бил разрушаван от поробителите, а след това бил възстановяван от родолюбиви българи. Последното възстановяване е станало през 1836 година. Тук често отсядал Апостола на свободата - Васил Левски.